Smart entrepreneurs use business documents or legal documents to protect their business interests and exposure to financial risks. Во овој напис, јас преглед 10 важни деловни документи (договори) вас и вашиот бизнис треба да има и зошто треба да ги има.

деловни документи: НА 10 ВАЖНО правни документи ВАШИОТ бизнис треба да имаат

Smart претприемачите и инвеститорите ги користат правни документи за заштита на нивните деловни интереси и изложеност на финансиски ризици. Во овој напис, јас преглед 10 важни деловни документи (договори) вас и вашиот бизнис треба да има и зошто треба да ги има. Овие правни документи треба да бидат добро обмислен и добро подготвен.

Мора да се прочита: Бизнис правни совети: Зошто и вие и вашата компанија потребата

Бизнис правни совети: Зошто Вие и вашиот бизнис треба

1. Confidentiality and Non-Disclosure Agreement

деловни партнери, ко-инвеститори, изведувачи, и вработените ќе имаат пристап до доверливи информации на вашата компанија. Вашите доверливи информации може да биде ништо од вашиот бизнис план, основни податоци анкета, финансиски извештаи, маркетинг план, трговски тајни, клиент / клиент листа, итн. Треба да се бараат од нив да потпишат Доверливост и необјавување договор кој е обврзувачка и применлива за одбрана за заштита на вашиот бизнис информации кои треба да останат приватни.
Еден добар договор за доверливост спречува другата страна од крадење или со користење на вашите идеи, ги утврдува обврските за доверливост, исклучоците од доверливост (на пр податоци кои се веќе во јавниот домен), колку долго трае обврската за доверливост, ограничувања на употребата на информациите, и правото на откривање на страна да бара судски налог за да се спречи другата страна од објавувањето на информацијата, и право да добие паричен надомест на штета, кога таквите информации се откриваат на неповикано 3то Забава.

2. Product Supplier Agreement or Professional Service Contract.

Во зависност од вашиот тип на бизнис, треба да имаат договор Добавувачот за производи што се продаваат или за набавка на услуги за професионални услуги ви обезбеди во стандардна форма. Ова е многу важен договор кој треба да детали нарачана одредбите и условите, гаранции (ако некој), такси и давачки, и за ограничување на вашите обврски и правните обврски. Сакате да се избегнат недоразбирањата и ограничување на обврските за штетите предизвикани од вашите производи и услуги.

3. Business Plan.

А бизнис план не може да биде правен документ, но е потребна кога ќе одлучат да имаат пристап до кредити или да се подигне капитал од финансиските куќи, ангел инвеститори или вложување капиталистите. Вашиот бизнис план треба да обезбеди јасност на профилот на вашата компанија; Управниот одбор; модел на корпоративно управување; согласност за издавање на лиценци и дозволи; здравје, работното место и животната средина безбедност; осигурување; интелектуална сопственост; бизнис идеја; конкурентен и пазарно можност; финансии и стратегија извршување.

4. Partnership or Shareholders’ Agreement.

Без разлика дали сте само стартување, водење на бизнис, или бараат да се воспостави бизнис со вашиот деловен партнер,(s) или ко-акционер(s); она што ви треба е партнерство или Акционерски договор во писмена форма. Тоа навистина не е важно дали вашиот партнер / ко-акционер е вашиот брачен другар, најдобар пријател или брат или сестра. Вие не секогаш ќе се согласиме за се цело време. Имаат добро структурирани договор во место е ефективна алатка за да има триење бесплатни бизнис и nipping во пупка можен конфликт на интереси и непредвидливи проблеми.
Вашиот договор за партнерство треба детално модел на сопственост и управување; соодносот на распределба на добивката; како се донесуваат одлуките да се направи; што се случува кога една партија сака да се повлече; како спорови се решаваат i.e. дали партнери ќе мора да побара посредување или арбитража или ќе мора да започне судска постапка. Можете исто така треба да има клаузула не се натпреваруваат за заштита на партнер од напуштање на бизнисот и создавање на свој, и да биде одземање на вашите постоечки клиенти.

5. Employment Agreement.

Еден од најдобрите начини за заштита на вашиот бизнис од правна одговорност и недоразбирање е да има извршна договор за вработување со вашите вработени. Вие треба да имаат договор за вработување кој е во склад со Законот за Нигерија труд, поставување: платите на вработените, Работно време, часа одмор, одмор и празници болни, безбедност и благосостојба, вишок и престанок на работен однос.
Договор за вработување е важен правен документ сакате да го користите да се запре некои нови вработени да ја напуштат вашиот бизнис прерано и оди на работа за еден конкурент.

6. Memorandum of Understanding (Меморандум за соработка).

Меморандум за разбирање изразува заедничката намерите на страните и линија на активности треба да се преземат во очекување на потпишување на правно обврзувачки договор од страна на партиите. Тоа документи од сите важни разговори кои ги имате со потенцијални партнери, добавувачи, изведувачи и други што се вклучени во бизнисот. MOUs се одлични начини да се постават надвор од поглед на еден проект или односи во писмена форма.

7. Memorandum and Articles of Association (MEMART)

Законот за трговски друштва и сојузничките важно Нигерија бара сите компании да се повлече-up и датотека MEMART со Комисијата за корпоративни прашања, како предуслов за вградување. MEMART дефинира вашиот бизнис објекти, сопственичката структура и акционерски капитал, вид на одговорност на членовите, модел на корпоративно управување, итн.

Мора да се прочита: Постапката и условите за регистрација на компании и водење бизнис во Нигерија

регистрација на компании и водење бизнис во Нигерија: Постапката и условите за

8. Company Statutory Report.

Секоја јавна компанија е задолжително да се одржи Законски Собранијата (SGM) во рок од шест (6) месеци по вградување во согласност со одредбите на Компании и сојузничките важно акт. На директори на компанијата треба да достави заверена копија од извештајот на Статутарната на секој член на друштвото во рок од 21 дена пред SGM. Извештај Законски се распределени детали на акциите, експонатите на приходи од акции и обврзници и други извори, Детали за исплата на готовина, имиња, адреси и описи на директори, ревизори, менаџери, и секретарот на компанијата; итн. копија од извештајот за Законски е да се достави до Комисијата за корпоративни прашања за регистрација. Неуспехот да се одржи на SGM е основа за задолжително ликвидација на компанијата.

9. Online Terms of Use and Privacy Policy

Ако се работи онлајн бизнис или имаат веб страната на компанијата, ќе се бара да ја објавите политика за приватност, кои ги истакнува приватни информации како на корисниците (како што се е-мејл адреси, телефонски броеви, преглед на банкарска картичка, итн) ќе се користи. Важно е дека вие исто така имате Услови на употреба што ги дефинира ДОС и да правите на вашиот сајт и да се ограничи вашата одговорност за грешки во вашиот веб содржина.

10. Независна Договор Изведувачот (ИОР)

По тоа што имаат независни Договор Изведувачот во место, ќе се дефинираат и класифицирање на односите помеѓу вас и вашите вработени или дури и да ги аутсорсинг. Оваа стратегиска алатка за намалување на трошоците и добивање специфична експертиза во рамките на флексибилен договор. Според овој договор,, можете успешно да ги отстраните вашите законски обврски и обврските за надомест на штета на работниците, придонеси пензиска шема, задолжително осигурување, PAYE данок, и други бенефиции на вработените.

Мора да се прочита: 9 причини зошто треба да се регистрирате вашиот бизнис

Важноста на регистрација на бизнис: 9 причини зошто треба да се регистрирате вашиот бизнис

Што следно да направи?

Да се ​​биде паметен претприемач или инвеститор налага да се биде во можност да се заштити вашите бизнис-интереси против финансиски ризици и законски обврски. Правни документи се сигурни дека вашата облози за проширување на вашите права и ограничување на вашите обврски и правните обврски. Не чекајте се додека не се соочуваат со грда ситуација. Правните документи наведени погоре се од витално значење за обезбедување на вас и вашиот бизнис се заштитени.
Запомнете, правните документи мора да бидат добро обмислени и добро подготвен. Се препорачува да се добие професионална помош од бизнис адвокат. А бизнис адвокат може да ви помогне да се разбере вашите опции и да се направи на најдобрите решенија за комплексноста на правните процеси во врска со вашиот бизнис. За случајот преглед на правните потреби на вашиот бизнис, распоред на консултации – телефон: +2348187019206, 08039795959 | Е-пошта: edoabasi.udo@lexartifexllp.com | Веб-страница: www.lexartifexllp.com.
EDOABASI Удо е бизнис адвокат и трансакцијата советник во столар закон, Програмата за доживотно учење.

© Заштитени авторски права ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ!

Дозволата слободно да ја копирате на оваа статија е само под услов BARR. EDOABASI Удо е референцирани и соодветно признати како автор во следниов формат: "Оваа статија е напишана од страна на Barr. EdoAbasi Удо. Погледај го оригиналниот напис на http://lexartifexllp.com/business-documents/". Имајте на ум дека било кршење на авторските права ќе биде казниво според важечкиот закон.