Procedures for Trademark Registration in Nigeria PROCEDURES FOR TRADEMARK REGISTRATION IN NIGERIA The Lex Artifex Law Office has introduced the IPR Helpdesk to assist businesses in protecting their Intellectual Property (IP) и спроведувањето на нивните права од интелектуална сопственост (Права на интелектуална сопственост) кога водење бизнис во или со Нигерија. Оваа публикација ја нагласува постапките за регистрација на трговска марка во Нигерија. ШТО Е Нигерија ТРГОВСКА МАРКА? Нигериски заштитен знак е уред, бренд, Наслов, етикета, билет, име, потпис, збор, писмо, броен, или било која комбинација од него кој што е законски регистрирана со Trademarks, Patents and Designs Registry, Commercial Law Department, Federal Ministry of Industry, Трговија и инвестиции, што ги претставуваат како една компанија или производ и разликување на изворот на стоки од една партија или друштво со оние на другите во иста линија на бизнис. ПРЕДНОСТИ НА ЗАПИШУВАЊЕ трговската марка во Нигерија: Регистрација дава ексклузивно право на користење на трговската марка во Нигерија од страна на корисникот во поглед на својата стока или класи на стоки регистрираните. Спроведливоста на сопственичките права на трговска мПатенти и дизајни регистарОдделот трговско правоаСојузното министерство за индустријаата марка како во Нигерија. Заштитни знаци се средства за генерирање на финансиска добивка и глобалната конкурентност. Регистрација олеснува прекуграничната трговија и бизнис експанзија од страна на компании во пазарите во развој, како што се Нигерија. ТРГОВСКА МАРКА поднесување процедури во Нигерија 1. Основниот / Agent ќе мора да се поднесе на трговската марка преку акредитирана Агентот на трговски марки, Patents and Designs Registry, Commercial Law Department, Federal Ministry of Industry, Трговија и инвестиции во Нигерија. 2. Потребна е претходна пребарување со регистарот за да се потврди не-судир на ознаката бара да бидат регистрирани со постоечка трговска марка или ознака очекување на регистрација. Прелиминарните пребарување ќе се врши во рок од два (2) работни денови. 3. Каде што марка е прифатлив за регистрација, писмо / известување за прифаќање ќе бидат издадени од страна на Секретарот на трговски марки. 4. Трговската марка ќе бидат објавени во весник на нигериската трговски марки и ќе биде отворена за опозицијата за период од две (2) месеци од денот на реклама. 5. Ако не се противат на регистрација на трговска марка се добиени во рамките на одреден временски период или нема забелешки се здобил, потврда за запишување се издава од страна на Секретарот. Потврдата за регистрација ќе има датумот на поднесување на првична регистрација. NOTE A trademark can be registered either in plainly (black and white) боја или со боја формат. Сепак, ако тоа е во боја формат, заштита ќе бидат оцрно и белои на само таа боја. Ако тоа е јасно (black and white), на регистрација ќе им даде заштита на сите бои на презентација на трговската марка. If a mark sought to be registered is already registered by an applicant in a country that is a member of an international organization to which Nigeria is a member, the applicant shall have priority over other applicants to register the mark in Nigeria, provided the trademark is registered in Nigeria within 6 months from the date of registration in the foreign country. Прв-на-датотека правило е од големо значење за регистрација на интелектуална сопственост во Нигерија. Ако две или повеќе пријави се идентични или слични само првата апликација ќе им се даде значење за регистрација. Ние можеме да ви помогне со барање до Трибуналот на трговска марка за тргање на трговска марка регистрирана во име на поединецот, фирма или компанија, која е во близина на трговски марки сакате да се регистрирате на основа на тоа што веќе долго време извршена бизнис со ознаката и познат во целиот свет од страна на истите. Времетраењето за регистрација на трговски марки во Нигерија е три (3) месеци на просечната. Нигерија регистрација на трговска марка има почетен период на важење од седум (7) years, и потоа, обновливите извори на годинидредено време за четиринаесет (14) years. Барање за обновување мора да не е направен во рок од три (3) месеци од датумот на доспевање. REQUIREMENTS FOR TRADEMARK REGISTRATION IN NIGERIA In order for a mark (освен трговска марка сертификација) да биде registrable во Дел А од Регистарот трговски марки, тоа мора да содржи или се состои од најмалку еден од следните основни податоци: 1. Името на компанијата, индивидуални, или фирма, претставени во посебен или одреден начин; 2. Потпис на подносителот на барањето за регистрација или некои претходник во својот бизнис; 3. Измислен збор или измислени зборови; 4. Еден збор или зборови кои немаат директна врска со карактерот и квалитетот на стоката, и не се во согласност со своите обични значење географско име или презиме; 5. Било кој друг препознатлив белег: На име или ознака бара да биде регистрирана мора да бидат единствени и различни, со регистрирана трговска марка. Зборот марки кои се заеднички англиски зборови можат да бидат регистрирани во комбинација со уреди или логоа. Името не смее да биде описен, и не смее да се меша со јавната политика или неморал. Барателот / директорот може да предложи до шест имиња, во случај некој од имињата се отфрли. Барателот ќе треба да ги обезбеди следниве детали: компанијата или поединецот име и презиме(s), националност, физичка адреса, фотографија за пасош, и класа на стоки бара да се регистрира. Трговски марки бара да биде регистрирана може да биде во форма на логото во jpeg формат (т.е.. 120px x 100пк, 1200 точки на инч). Trademark may be registered either in plain black and white or in colour A separate application will have to be made for each classification of goods for which the trademark will be registered. Нигерија, во моментов ја следи меѓународната класификација на стоки. А посебна пријавата се поднесува за секоја класификација на стоки за кои трговската марка се регистрира. PREPARATION FOR TRADEMARK REGISTRATION The Lex Artifex Law Office assists Nigerian and international clients on trademark registration in Nigeria. The documents and details required above can se sent to the office via email at lexartifexllp@lexartifexllp.com along with the following: 1. А целиот спектар на стоката или предлага да бидат покриени од страна на трговска марка. 2. Полномошно да Lex Artifex, едноставно потпишан, со целосна детали на името(s), адреса(ова е) и националноста на подносителот на барањето(s). Целосно име(s) и капацитет на потписникот ако подносителот на барањето е фирма / компанија. BILLING ARRANGEMENT Please refer to this post on the cost of trademark registration in Nigeria for the billing arrangement. Нашата трговска марка услуги вклучуваат: Trademark search Preparation and filing of trademark applications with the Nigerian Trademarks Office Representation as “Attorney on Record” Advisory on intellectual property law Provision of local address for the service of government papers and correspondences, одбрана опозиции (ако некој), Одржување на обновување на трговски марки. ABOUT US Lex Artifex LLP offers a full range of trademarks, патенти, и индустриски дизајни подготовка на апликации и обвинителството. Нашиот тим се состои IP Правни & Правници кои се специјализирани во комерцијализацијата на интелектуална сопственост и спроведување на правата на интелектуална сопственост. КОНТАКТ ДЕНЕС! За совети за интелектуална сопственост бизнис-фокусирани, контактирајте со нас денес, email at lexartifexllp@lexartifexllp.com, повик +234.803.979.5959. Нашиот тим е подготвен да им помогне на! Lex Artifex LLP’s Intellectual Property Practice Group Procedures for Trademark Registration in Nigeria

Процедури за регистрација на трговски марки во Нигерија

ПРОЦЕДУРИ ЗА ТРГОВСКА МАРКА ЗАПИШУВАЊЕ ВО НИГЕРИЈА

Адвокатската канцеларија на Lex Artifex воведе ИПР Helpdesk да им помогне на бизнисите во заштита на нивната интелектуална сопственост (IP) и спроведувањето на нивните права од интелектуална сопственост (Права на интелектуална сопственост) кога водење бизнис во или со Нигерија. Оваа публикација ја нагласува постапките за регистрација на трговска марка во Нигерија.

ШТО Е Нигерија ТРГОВСКА МАРКА?

Нигериски заштитен знак е уред, бренд, Наслов, етикета, билет, име, потпис, збор, писмо, броен, или било која комбинација од него кој што е законски регистрирана со Trademarks, Патенти и дизајни регистар, Одделот трговско право, Сојузното министерство за индустрија, Трговија и инвестиции, што ги претставуваат како една компанија или производ и разликување на изворот на стоки од една партија или друштво со оние на другите во иста линија на бизнис.

ПРЕДНОСТИ НА ЗАПИШУВАЊЕ трговската марка во Нигерија:

 • Регистрација дава ексклузивно право на користење на трговската марка во Нигерија од страна на корисникот во поглед на својата стока или класи на стоки регистрираните.
 • Спроведливоста на сопственичките права на трговска марка е зависна само за регистрација на трговската марка како во Нигерија.
 • Заштитни знаци се средства за генерирање на финансиска добивка и глобалната конкурентност.
 • Регистрација олеснува прекуграничната трговија и бизнис експанзија од страна на компании во пазарите во развој, како што се Нигерија.

ТРГОВСКА МАРКА поднесување процедури во Нигерија

1. Основниот / Agent ќе мора да се поднесе на трговската марка преку акредитирана Агентот на трговски марки, Патенти и дизајни регистар, Одделот трговско право, Сојузното министерство за индустрија, Трговија и инвестиции во Нигерија.
2. Потребна е претходна пребарување со регистарот за да се потврди не-судир на ознаката бара да бидат регистрирани со постоечка трговска марка или ознака очекување на регистрација. Прелиминарните пребарување ќе се врши во рок од два (2) работни денови.
3. Каде што марка е прифатлив за регистрација, писмо / известување за прифаќање ќе бидат издадени од страна на Секретарот на трговски марки.
4. Трговската марка ќе бидат објавени во весник на нигериската трговски марки и ќе биде отворена за опозицијата за период од две (2) месеци од денот на реклама.
5. Ако не се противат на регистрација на трговска марка се добиени во рамките на одреден временски период или нема забелешки се здобил, потврда за запишување се издава од страна на Секретарот. Потврдата за регистрација ќе има датумот на поднесување на првична регистрација.

ЗАБЕЛЕШКА

 • Со трговска марка може да се регистрира или во отворено (црно и бело) боја или со боја формат. Сепак, ако тоа е во на боја формат, заштита ќе бидат ограничени на само таа боја. Ако тоа е јасно (црно и бело), на регистрација ќе им даде заштита на сите бои на презентација на трговската марка.
 • Прв-на-датотека правило е од големо значење за регистрација на интелектуална сопственост во Нигерија. Ако две или повеќе пријави се идентични или слични само првата апликација ќе им се даде значење за регистрација.
 • Ние можеме да ви помогне со барање до Трибуналот на трговска марка за тргање на трговска марка регистрирана во име на поединецот, фирма или компанија, која е во близина на трговски марки сакате да се регистрирате на основа на тоа што веќе долго време извршена бизнис со ознаката и познат во целиот свет од страна на истите.
 • Времетраењето за регистрација на трговски марки во Нигерија е три (3) месеци на просечната.
 • Нигерија регистрација на трговска марка има почетен период на важење од седум (7) години, и потоа, обновливите извори на неодредено време за четиринаесет (14) години. Барање за обновување мора да не е направен во рок од три (3) месеци од датумот на доспевање.

УСЛОВИ ЗА РЕГИСТРАЦИЈА НА ТРГОВСКА МАРКА во Нигерија

Во цел за една марка (освен трговска марка сертификација) да биде registrable во Дел А од Регистарот трговски марки, тоа мора да содржи или се состои од најмалку еден од следните основни податоци:
1. Името на компанијата, индивидуални, или фирма, претставени во посебен или одреден начин;
2. Потпис на подносителот на барањето за регистрација или некои претходник во својот бизнис;
3. Измислен збор или измислени зборови;
4. Еден збор или зборови кои немаат директна врска со карактерот и квалитетот на стоката, и не се во согласност со своите обични значење географско име или презиме;
5. Било кој друг препознатлив белег:
 • На име или ознака бара да биде регистрирана мора да бидат единствени и различни, со регистрирана трговска марка.
 • Зборот марки кои се заеднички англиски зборови можат да бидат регистрирани во комбинација со уреди или логоа.
 • Името не смее да биде описен, и не смее да се меша со јавната политика или неморал.
 • Барателот / директорот може да предложи до шест имиња, во случај некој од имињата се отфрли.
 • Барателот ќе треба да ги обезбеди следниве детали: компанијата или поединецот име и презиме(s), националност, физичка адреса, фотографија за пасош, и класа на стоки бара да се регистрира.
 • Трговски марки бара да биде регистрирана може да биде во форма на логото во jpeg формат (т.е.. 120px x 100пк, 1200 точки на инч).
 • Трговска марка може да се регистрира или во обичен црно-бело или во боја
 • А посебна апликација ќе треба да се направи за секоја класификација на стоки за кои ќе биде регистрирана трговска марка. Нигерија, во моментов ја следи меѓународната класификација на стоки. А посебна пријавата се поднесува за секоја класификација на стоки за кои трговската марка се регистрира.

ПОДГОТОВКА ЗА РЕГИСТРАЦИЈА НА ТРГОВСКА МАРКА

Адвокатската канцеларија на Lex Artifex им помага на Нигерија и меѓународни клиенти за регистрација на трговска марка во Нигерија. The documents and details required above can be sent to the office via email at lexartifexllp@lexartifexllp.com заедно со следните:
1. А целиот спектар на стоката или предлага да бидат покриени од страна на трговска марка.
2. Полномошно да Lex Artifex, едноставно потпишан, со целосна детали на името(s), адреса(ова е) и националноста на подносителот на барањето(s). Целосно име(s) и капацитет на потписникот ако подносителот на барањето е фирма / компанија.

НАПЛАТА НА АРАНЖМАНОТ

Please refer to this post on the трошоците за регистрација на трговска марка во Нигерија for the billing arrangement.

Нашата трговска марка услуги вклучуваат:

 • марка пребарување
 • Preparation and filing of trademark applications with the Nigerian Trademarks Office
 • Застапеност како "Адвокат на Рекорд"
 • Советодавниот на правото на интелектуална сопственост
 • Обезбедување на локална адреса за услугата на владините документи и преписки,
 • одбрана опозиции (ако некој),
 • Одржување на обновување на трговски марки.

ЗА НАС

Lex Artifex Програмата за доживотно учење нуди полн спектар на трговски марки, патенти, и индустриски дизајни подготовка на апликации и обвинителството. Нашиот тим се состои IP Правни & Правници кои се специјализирани во комерцијализацијата на интелектуална сопственост и спроведување на правата на интелектуална сопственост.

КОНТАКТ ДЕНЕС!

За совети за интелектуална сопственост бизнис-фокусирани, контактирајте со нас денес, е-пошта на lexartifexllp@lexartifexllp.com, повик +234.803.979.5959. Нашиот тим е подготвен да им помогне на!
Интелектуална сопственост пракса група Lex Artifex Програмата за доживотно учење.

Процедури за регистрација на трговски марки во Нигерија